יחסי האחים הם מהקשרים המשמעותיים והמעצבים ביותר שילד חווה במהלך חייו. הם מהווים מעין "מעבדה" ראשונית ליחסים חברתיים, בה ילדים לומדים על קרבה, תחרות, שיתוף פעולה וקונפליקטים. ככל שהיחסים בין האחים יהיו טובים ובריאים יותר כבר מגיל צעיר, כך הם צפויים להימשך ולהיות משמעותיים יותר גם בבגרות, ולתרום רבות לרווחה הרגשית ולתחושת השייכות לאורך החיים.
כמדריכת הורים אדלריאנית, אני מאמינה שטיפוח יחסי אחים חיוביים צריך להיות יעד מרכזי בחינוך הילדים במשפחה. אדלר, ראה בקשרי האחווה גורם מפתח בהתפתחות האישיות. לתפיסתו, הדינמיקה בין אחים, מעצם היותם קבוצת השווים הראשונה של הילד, מעצבת במידה רבה את האופן בו הוא יתייחס לעצמו ולזולת בהמשך חייו.
ההורים הם הדמויות המשמעותיות ביותר בחיי הילדים, והם אלה שמעצבים במידה רבה את האקלים הרגשי בבית ואת טיב הקשרים בין הילדים. על ידי הבנה והתנהלות נכונה, ההורים יכולים לקדם אחווה חיובית, ואף להפוך מריבות בין האחים (שהן טבעיות ובלתי נמנעות) להזדמנויות לצמיחה וללמידה.
הנה מספר עקרונות וטיפים מורחבים שיכולים לסייע להורים בבניית יחסי אחים בריאים ותומכים:
1. מתן יחס שוויוני והימנעות מהשוואות בין הילדים - חשוב מאוד להעניק לכל ילד תשומת לב, הערכה וחום רגשי באופן שווה, ולהימנע מלהשוות בין הילדים או מלהעדיף אחד על פני משנהו. גלו עניין אמיתי בכל ילד בנפרד, בחוזקות הייחודיות לו ובתחומי העניין שלו. כך כל ילד ירגיש מוערך ובעל ערך עצמי, ולא יפתח תחושות טינה או קנאה כלפי אחיו.
על ההורים להקפיד על גישה צודקת והוגנת בחלוקת תשומת הלב והמשאבים בין הילדים, תוך מתן מענה לצרכים הייחודיים של כל אחד. במקרה של מריבות בין האחים, חשוב שההורים יקשיבו בסבלנות ובקשב לכל הצדדים וינסו להתייחס באופן הוגן וענייני, ללא משוא פנים או העדפה של ילד אחד. כך ילמדו הילדים על חשיבות ההגינות והצדק.
2. עידוד שיתוף פעולה וצמצום התחרותיות - עודדו את האחים לשתף פעולה, לסייע זה לזה, לשחק יחד וללמוד לחלוק צעצועים ומשאבים. הציבו בפניהם גם משימות ויעדים משותפים שיחייבו עבודת צוות, כמו ניקיון החדר, הכנת ארוחה או תכנון בילוי משפחתי. כך ילמדו לראות זה בזה שותפים ולא יריבים.
כשפורצת מריבה בין האחים, נסו להימנע מלהתערב באופן מיידי. תנו לילדים את ההזדמנות לנהל משא ומתן ולנסות להגיע בעצמם לפתרון מוסכם, מתוך הקשבה, אמפתיה והתחשבות הדדית. התערבו רק אם המריבה מסלימה או נעשית אלימה. ההתמודדות העצמאית של הילדים עם קונפליקטים, היא הזדמנות ללימוד מיומנויות חברתיות חיוניות.
3. שימוש במודלינג חיובי על ידי ההורים - ילדים לומדים יותר מכל מהתנהגות ההורים ונוטים לחקות אותה, במודע ושלא במודע. לכן חשוב מאד שההורים יקפידו לנהוג זה בזו בכבוד, באכפתיות ובסבלנות, גם במצבי קונפליקט או מתח.
הפחיתו ככל הניתן וויכוחים בנוכחות הילדים וגלו דרכים בונות ומכבדות לפתור חילוקי דעות. כשהאחים רבים, השתדלו להישאר רגועים, לא לנקוט צד ולהימנע מהטפת מוסר. עודדו דיאלוג מכבד ופתרון בדרכי שלום. כך תשמשו דוגמה ומופת לאיפוק, לתקשורת יעילה, ולהתנהלות מכבדת גם במחלוקות.
4. מתן מרחב לילדים לפתור מריבות באופן עצמאי - כאמור, אפשרו לילדים לנסות לפתור מריבות ומחלוקות בכוחות עצמם. כל עוד לא מתפתחת אלימות או נוצרת סכנה, עדיף לא להתערב ולתת לילדים את המרחב להתנסות בפתרון בעיות ובניהול רגשות בדרכם שלהם. גם אם לא תמיד יצליחו להגיע להבנות, זו התנסות מלמדת וחשובה להתפתחות חברתית-רגשית בריאה.
כשיש צורך בהתערבות, נסו לא להכריע או לכפות פתרון. במקום זאת, הנחו את הילדים ברגישות לגבש הסכמות ופשרה בעצמם. זה יקנה להם תחושת מסוגלות ואחריות, וילמד אותם מיומנויות חיוניות לחיים.
5. מניעה והפקת לקחים לאחר קונפליקט - אחרי מריבה משמעותית, קחו את הזמן לשוחח בנינוחות עם האחים, ביחד ולחוד. עזרו להם לנתח מה הוביל למריבה, מה כל אחד הרגיש ומה ניתן ללמוד מכך להבא. עודדו אותם לנסות להבין זה את זה, ולראות גם את נקודת המבט של הצד השני.
בקשו מהילדים לחשוב כיצד כל אחד יכול היה לפעול אחרת, מה עזר (או היה יכול לעזור) לפתור את הסכסוך, ואיך ניתן למנוע מריבות דומות בעתיד. אם נגרם עלבון בין הילדים, עודדו אותם להתנצל ולפייס, מתוך הבנת הפגיעה. חשוב לחזק את הקשר מחדש לאחר כל משבר.
בנוסף לטיפול בקונפליקטים, חשוב ליזום גם חוויות חיוביות ומהנות לאחים לחלוק יחד. עודדו אותם לבלות זמן איכות, לשחק, ליצור, לצאת לטיול, או סתם ליהנות מחברת האח/ות. חוויות כאלה מחזקות את הקירבה ואת תחושת השייכות, ובונות זיכרונות יקרים שילוו את הילדים כל חייהם.
לסיכום, יחסי אחים מיטביים אינם מתפתחים מעצמם. כמו כל מערכת יחסים משמעותית, גם הם דורשים מההורים ערנות, השקעה וטיפוח מושכל לאורך זמן. הורים המודעים לחשיבות העצומה של טיב הקשרים בין ילדיהם, ונוקטים צעדים עקביים לבניית אחווה חיובית - מעניקים לילדים מתנה לחיים.
אחים שלומדים מגיל צעיר לאהוב, להעריך ולכבד זה את זה, יודעים לתמוך ולסמוך זה על זה, ומסוגלים להתמודד יחד עם קשיים - צפויים לצאת אל החיים הבוגרים עם בסיס איתן של ביטחון עצמי, אמפתיה, ויכולת לנהל מערכות יחסים בריאות ומיטיבות.
ילדים שזוכים לטפח אחווה חמה ואוהבת בבית, נושאים אותה כמשאב יקר ערך לכל מסעם בחיים. השקעה הורית מסורה ביחסי האחים תתגמל את עצמה שוב ושוב - הן ברמה המשפחתית, בתחושת הלכידות והאחדות, והן ברמה האישית של רווחתו הנפשית של כל ילד, בהווה ובעתיד.
מרגישים שאתם רוצים ללמוד איך בדיוק לעשות את זה?
מזמינה אתכם לפנות אלי להדרכה פרטנית בזום או בקליניקה
מוזמנים ליצור איתי קשר להורות מודעת, רגועה ומכילה יותר.
שלכם,
עינת אלה לוי
מדריכת הורים בשיטת אדלר ויועצת שינה
050-6666203
Comments